Izomgörcs

Izomtan – Mit tegyünk ha görcsöl az izmunk?
 
Az emberi szervezetben háromféle izom fordul elő:
 
  • simaizom,
  • harántcsíkolt és
  • szívizom.
 
E három izomfajtának mind a szerkezete, mind a működési mechanizmusa más és más.
Minden izom működéséhez szükség van az idegrendszer vezérlésére, enélkül az nem képes működni.
A simaizmok gyakorlatilag azokban a szerveinkben találhatók, amelyeket nem tudunk akaratlagosan befolyásolni: belek, érhálózat, szőrtüszők, légutak egyes részei stb. A simaizmokra lassú, tartós összehúzódás jellemző.
A harántcsíkolt izomrostok alkotják azokat az izmokat, amelyeket összefoglaló néven vázizomzatnak hívnak - ezeknek köszönhetően tudunk mozogni. Ezek az izmok akaratlagosan mozgathatók, sőt a mozgás erősségét, sebességét, intenzitását is befolyásolni tudjuk.
A szívizom különleges szerkezetű, hiszen olyan szervről van szó, amely egész életünk során dolgozik.
 
 
Az izomgörcs kialakulásának oka
 
Minden izommozgás alapja az izomrostok és az azokat alkotó izomfonalak finom szerkezetében rejlik. Ez utóbbiakat szabályosan, egymással párhuzamosan elhelyezkedő fehérjeszálak, az úgynevezett aktin- és miozinmolekulák alkotják. Ingerület hatására az izomrost környezetében kalciumionok szabadulnak fel. Kalciumionok hatására – egy troponinnak nevezett fehérjemolekula segítségével – egymás mellett képesek elcsúszni, és kicsit ahhoz hasonlóan, mint ahogy két fogkefét sörtéivel egymás felé fordítva összedughatunk, az egymás mellett elcsúszó fehérjeszálak végül is az izomfonalat, illetve az izomrostot rövidítik meg, így az izom összehúzódik. Az ingerület elmúltával a kalciumionok kiáramlanak az izomsejtből, és az izom ellazul.
 
Az idegrendszer szállítja azt az idegingerületet, amely hatására a célba vett, összehúzódásra késztetett izomrostban létrejön annak megrövidülése. Az ingerületátvitelhez a fent említettek szerint nátrium-, az izomműködéshez kalcium- és magnézium-ionokra van szükség. Nem hiányozhat természetesen az oxigén és a különböző tápanyag (energiaforrás) sem, amihez fontos a jó vérkeringés is. Ha ezek mennyisége megváltozik, vagy a normális arány felborul, kialakul az izomgörcs (is). A fenti "hozzávalók" bármelyikének hiánya megzavarhatja a normális izomműködést. Nátrium általában van elegendő a szervezetben (néha még túl sok is: magas vérnyomást okozhat!), a kalcium és a magnézium azonban gyakran alacsony, és a vérkeringés, ezzel az oxigénellátás is hagyhat kívánnivalókat maga után.
Számos görcsállapotot ismerünk, az izomgörcs több betegség tünete is lehet. Alapvetően külön kell válasszuk a simaizomgörccsel járó állapotokat, mint például a hörgőgörccsel járó asztmás rohamot, a vese- vagy epeköves kólikát, a menstruációs görcsöket és a bélgörcsöket a harántcsíkolt izomzat görcseitől. Míg az előbbiekre jól hatnak a „görcsoldó” gyógyszerek, a vázizomzat görcseit ezek nem oldják.
 
Az izomgörcsök kezelésekor figyelembe kell venni a kiváltó okot. Egyszerű esetben az izmok keringésének javításával, masszírozással, óvatos mozgatással különböző izomlazító krémek alkalmazásával elősegíthetjük a görcsök mielőbbi elmúlását.
Sportolók számára igen nagy jelentőségű a bemelegítés. Az izomzatnak hozzá kell szoknia a terheléshez, így lehet leginkább elkerülni a nem kívánt sérüléseket, rándulásokat. A mozgásra vágyó, egészséges embereknek is nagyon nagy figyelmet kell szentelniük a terhelés fokozatosságára és intenzitására. Célszerű hetente legalább két-három alkalommal végezni a különböző sportokat, megfelelő bemelegítő mozgássorozat után. Az edzéseket mindig levezető mozgássorozattal és légzőgyakorlatokkal kell befejezni. Ha ezeket az irányelveket betartjuk, lényegesen csökkenthetjük a sérülések, izomgörcsök jelentkezésének a számát.
 
Görcsoldó és izomlazító gyakorlatok
 
Görcs az alkarban
Álljon lazán, tenyerét tegye össze mellmagasságban. Kézfejét fordítsa úgy, hogy ujjai a melle felé nézzenek, majd fordítsa vissza ujjait előre. Ezután nyújtsa mindkét karját oldalsó középtartásba. A gyakorlatot többször ismételje.
 
• Görcs a felkarban
Szorítsa ökölbe mindkét kezét, mellmagasságban nyomja erősen össze ökleit. Most fordítsa ökleit úgy, hogy azok mellétől távolodjanak, majd vissza. Egy másik gyakorlat: görcsbe rándult karján csuklóját fogja át a másik kezével, és próbálja meg kinyújtani.
 
• Görcs a combban
Ha combja elülső oldala görcsöl: álljon egyenesen vagy feküdjön az oldalára. Egyik kezével fogja át bokáját, és lábát hajlítva húzza közelebb testéhez. majd újra nyújtsa ki lábát. Ha a görcs combja hátsó részébe állt be: egy kézzel fogja meg az érintett láb ujjait, eközben nyújtsa ki a lábát. Közben másik kezével enyhén nyomkodja a térdét.
 
Lábikragörcs
Fogja át az érintett láb ujjait, és húzza azokat erőteljesen a sípcsont irányába. Ha fekvés vagy ülés közben görcsöl be a lába, álljon fel, érintett lábával szilárdan álljon a talajra. Egy másik lehetőség: öklével ütögesse a vádli izmát vagy a talpát.
 
Lábujjgörcs
Erőteljesen masszírozza át ujjait sorban, majd feszítse az ujjakat felfelé a térd irányába és vissza.
 
Tarkógörcs
Üljön le egyenes háttal, karjait nyújtsa oldalsó középtartásba, és lendítve nyomja olyan hátra, amennyire csak tudja. Vagy: kezeit helyezze lazán tarkójára, végezzen könyökkörzést előre és hátra. Legalább tízszer ismételje. Vagy: ujjait fűzze egymásba és helyezze a fejére. Tenyerét fordítsa felfelé és nyomja olyan magasra, amennyire csak tudja. Lazítás után ismételje a gyakorlatot.
 
További hasznos ötletek
 
Gyakori izomgörcs esetén feltétlenül forduljon orvoshoz, mert más komolyabb elváltozás (izombetegség, idegrendszeri probléma, mellékpajzsmirigyhormon-zavar) is állhat a hátterében, s ezeket feltétlen ki kell zárni.
A görcsoldó gyakorlatok után (de lehet már előtte is) feltétlen javasolt egy lazító, meleg zuhany vagy az érintett izom intenzív masszírozása.
Ha rendszeresen be szokott görcsölni valamelyik izma, jó, ha hetente egy-két alkalommal lazító illóolajos masszázsra is elmegy.
A görcshajlam belsőleg is csökkenthető. Ha ásványianyag-, kalcium- vagy magnéziumhiány okozza, érdemes az erre a célra kapható megfelelő készítményeket használni (pl. X-IONT termékcsaládból a Speed izotóniás ital nevezetű készítmény és a tejsav kiürülést elősegítő Pyruvate).
Amennyiben vérkeringési zavar bújik meg a probléma mögött, keringésszabályozó hatású krém és illóolajos masszázs (rozmaring, borsmenta, kámfor) nyújthat enyhülést. Nagyon sokat segíthet a rendszeres torna, séta, kocogás, előrehaladott problémák esetén pedig az ún. vér-oxigenizációs kezelés (HOT).
Keringésaktiválásra jó még a váltott zuhany vagy lábfürdő is. Ilyenkor az előzetesen már jól átmelegített testfelszínt rövid ideig lecsapatjuk hideg vízzel, majd újra átmelegítjük, és ezt 2–3-szor megismételjük.
 
Az egyik legjobb izomlazító a szauna. Ám ha előtte többet mozogtunk, sportoltunk, feltétlen igyunk utána ásványi sókban gazdag gyümölcslevet, ásványvizet, vagy vegyünk be ásványianyagpótló táplálékkiegészítőt (X-IONT termékcsalád Speed izotóniás itala), mert a verítékezés és a sportolás során is sok kálium, kalcium és magnézium használódik el, választódik ki, s emiatt az amúgy is görcsre hajlamosaknál ez provokálhatja a bajt.
Több esetben a szövetek túlhűlése vált ki izomgörcsöt. Ezt a legkönnyebb kivédeni és kezelni a következőkkel lehet: húzzunk fel még tavasszal vagy hűvösebb nyári estéken is melegebb zoknit vagy ruhát, vegyünk egy jó meleg fürdőt, vagy tegyünk az érintett területre meleg vízzel töltött gumitömlőt, s tartsuk ott, amíg a panasz nem oldódik.
 
Sok embernél a túlzott fokú stressz, testi, lelki túlterhelés fokozza a görcskészséget. Ilyenkor legjobb, ha megpróbálunk lazító gyakorlatokat végezni, veszünk egy kellemes aromafürdőt (citromfűvel és levendulával), illetve elmegyünk masszázsra.
A visszeres lábak görcsét lábtornával, vénás keringést elősegítő (pl. vadgesztenye-, varázsdió-, piócakivonatot tartalmazó) krémekkel, a lábak felpolcolásával, és tartós igénybevétel esetén fáslizással vagy gumiharisnya viselésével előzhetjük meg, illetve kezelhetjük.
Ha az izomgörcs ízületi betegséghez társul, izomlazító (mákmérget, kígyómérget, csípőspaprika-kivonatokat, mentolt, kámfort és eukaliptuszt tartalmazó) krémeket, masszázst, gyógyfürdőt (krémes vagy izotópos), elektroterápiát és gyógytornát ajánlunk.
Néha a lábak rossz statikai helyzete (lúdtalp, csípőficam stb.) idéz elő fájdalmas görcsöt. Ilyenkor feltétlenül vegyük figyelembe az ortopéd szakorvos tanácsát, végezzünk rendszeresen gyógytornát, és használjunk korrekciós talpbetétet.
Fiatal felnőtt korban ritkábban, később egyre gyakrabban húzódhat meg a lábikragörcs mögött valódi betegség. Korunk átka, az érelmeszesedés következtében a lábszár nagy erei annyira összeszűkülhetnek, hogy csak korlátozott ideig tudnak oxigént szállítani az izmokhoz. Ennek következtében mindig korábban, egy adott távolság megtétele (pl. 100 méter) után nyilall belénk a fájdalom. A távolság az érszűkülettől függ, és jól jelzi a betegség súlyosságát, javulását vagy romlását. Ha ilyen tünetet észlelünk, azonnal forduljunk orvoshoz!
Cukorbetegek esetében a magas vércukorszint károsítja a perifériás idegeket, ez is okozhat izomfájdalmat. Mivel a görcs kóros vércukorszintet, esetleg elégtelen beállítást vagy gyógyszerelést jelezhet, kivizsgálása orvosi feladat.