Izomláz: Barát vagy ellenség?

Kell-e tartanod az izomláztól? Mit tehetsz a fájdalom ellen? Cikkünkből kiderül!

Ha most kezded (vagy újrakezded) az aktív sportolást, gyakran találkozhatsz az edzések mumusával, az izomlázzal. De bizony még a régóta sportolókat sem kerüli el a kellemetlen fájdalommal járó izomgyulladás. Különböző elméletek keringenek az izomláz okáról, tüneteit enyhítő praktikákról – mi most segítünk neked eligazodni, hogy többet ne vegye el a kedvedet az edzéstől.
 


Tejsav vagy mikroszakadások?
 
Hosszú évtizedekig úgy tartották, hogy az izomlázat az izmokban termelődő tejsav okozza. Ez a vegyület anaerob, vagyis oxigénhiányos állapotban keletkezik, amikor az izom elegendő oxigén híján a tápanyagokat energetikailag kedvezőtlen módon csupán tejsavvá tudja lebontani, amely akadályozza az izmok összehúzódását. A tejsav felezési ideje 20 perc, tehát ennyi idő alatt bontódik le a felgyülemlett tejsav fele. Izomláz azonban egy-két nappal az edzés után is jelentkezhet, emiatt megkérdőjelezték ezt az elméletet. Az újabb kutatások kimutatták, hogy az izomlázat az izmok mikrosérülései, szakadásai is előidézhetik. Az apró szakadásokon keresztül víz áramlik az izomszövetekbe, ennek hatására az izomrost egy-két napon belül megduzzad és megnyúlik, a szakadás helye pedig begyullad. A két elmélet egymás mellett is megállja a helyét, az izomlázat okozhatja a tejsav felgyülemlése, illetve az izmok mikrosérülései, de akár a kettő együtt is.Dolgozzunk rá vagy pihentessük?
 
Szintén örök vita tárgya, hogy érdemes-e izomláz esetén megdolgoztatni az izmokat vagy inkább pihenjünk, amíg a fájdalom elmúlik. Az izomláz fajtájától függően mindkét megoldás helyes. A tejsav miatt kialakuló izomláz esetében enyhe mozgással vagy masszírozással megszüntethető a feszülő érzés. A később kialakuló, mikroszakadások okozta izomláz esetén azonban csak árthatunk a mozgás erőltetésével, mivel a terhelés következtében még több víz jut az izomrostok közé. Ilyenkor inkább hagyjuk regenerálódni szervezetünket!
Izomláz = Hatásos edzés?
 
Sokan úgy tartják, hogy edzésük csak akkor volt hatékony, ha utána izomlázat éreznek, ezért minden egyes alkalommal túlerőltetik izmaikat. Ez azonban helytelen hozzáállás: az izomláz valóban azt mutatja, hogy keményen megdolgoztattuk izmainkat, és emiatt intenzívebb izomnövekedést tapasztalhatunk, de a folyamatos túlterhelés kellemetlen következményekkel járhat. A túlzásba vitt edzés súlyosabb izomgyulladást, izomgörcsöket és hőemelkedést is okozhat. Próbálj meg ezért kiegyensúlyozott edzéstervet összeállítani: egy megerőltetőbb edzést kövessen egy lazább, vagy variáld, egymás után melyik izomcsoportokat mozgatod át.
 
Megelőzés és kezelés
 
A megelőzés egyetlen módja, hogy sose mulaszd el az edzések előtt a bemelegítést, illetve utána a nyújtást. Mégis előfordulhat, hogy keményen megdolgoztad izmaidat, és jelentkeznek az izomfájdalmak. Ilyenkor segíthet egy fehérje- vagy glutaminital, amely felgyorsítja az izmok regenerálódását. A magnézium és B6-vitamin szintén hatásos ellenszere az izomláznak. Esténként pedig kényeztesd magad eukaliptusz-olajos fürdővel!
 
Kezelés Tens HV6609 készülékkel az alábbiak szerint : Izomláz megszüntetése


Forrás: www.wellnesscafe.hu/mozgas - Fotó: Pinterest - Szerző: Kovács Brigitta